Érdemes nyáron a hőszigeteléssel foglalkozni?

Közzétéve Jun 17, 2019 kategória: Blog

Érdemes nyáron a hőszigeteléssel foglalkozni?

A hőszigetelés legfőbb feladata és célja télen a meleg benntartása, ugyanakkor a korszerű hőszigetelési megoldásoknak hatalmas szerepe van a nyári forróság kint tartásában is. Ráadásul napjainkban, amikor egyre nagyobb figyelmet szentelünk az energiatakarékosságnak, közel sem mindegy, hogy milyen hőmérséklet uralkodik otthonunkban.

 

A nyári napsugárzás képes erősen átmelegíteni a falakat, és a megfelelő hőszigetelés hiányában a falazóelemek megtartják a hőt, így szellőztetés ellenére is uralkodik a meleg az otthonunkban. Természetesen a klímák működtetésével rövidtávon enyhítjük a forróságot, azonban hosszútávon ez nem egy költséghatékony és környezetbarát megoldás.

 

Fontos a hőszigetelő anyag minősége

Fontos, hogy milyen anyagot használunk a hőszigetelés során, mivel a nagy hőingadozást nem minden anyag viseli el alakváltozás nélkül. Ha nyáron fordítunk figyelmet a hőszigetelés kialakítására, akkor érdemes jó minőségű ásványgyapot vagy üveggyapot szigetelőanyagokat használni, melyekkel akár 60%-os energia megtakarítást is elérhetünk, és 5-7 fokkal is csökkenthetjük otthonunk belső hőmérsékletét. A kőzetgyapot szálas szerkezetének és mérettartósságának köszönhetően, a szigetelő lemezek között nem keletkeznek rések és elmozdulások, melyek a hőszigetelő képességet lerontanák.

 

Figyeljünk az árnyékolásra

Még nagyobb hatékonyságot érhetünk el, ha az árnyékolásra is külön figyelmet fordítunk. Érdemes napernyőket, rolókat és különböző árnyékoló eszközöket felszerelni, hogy kellemes hőmérsékletet biztosítsunk a lakásban. Az árnyékolók helyes használata is fontos, ami azt jelenti hogy a megfelelő időpontban engedjük le az árnyékolókat, így kizárva az erős napsugárzást.

 

Ha nagyobb felújításban gondolkodunk, akkor a nyílászárókat is érdemes megfelelő hőszigetelésű, légtömören záródó típusra cserélni, fontos terület a fűtési rendszer megújítása is és a világító berendezések energiatakarékos változatra cserélése.

 

A hőszigeteléssel tehát nem csak energiát tudunk spórolni nyáron, de ha megfelelő adottságú az épületünk, például több irányból átszellőztethető és jó árnyékolással rendelkezik, akkor az épület klimatizálását is megspórolhatjuk.

 

Amennyiben további kérdései vannak a hőszigeteléssel kapcsolatban, írjon nekünk weboldalunkon keresztül, vagy keresse munkatársainkat telephelyünkön!

 

Ossza meg Ön is
*/ ?>