Kertápolási tippek még a kánikula előtt

Közzétéve May 22, 2019 kategória: Blog

Kertápolási tippek még a kánikula előtt

Mindenkinek nagy álma, hogy a kertje minden szeglete tökéletes legyen, ide értve a minőségi pázsitot is. Joggal tarthatunk a nyári kánikulától, ugyanis az égető nap sugarai hosszú távon könnyedén kiszárítják és tönkreteszik a füvünket.
Cikkünkben hasznos gyepkezelési tippeket adunk, melyek segítséget nyújtanak a forró nyári napokon.

 

Fontos, hogy ellenőrizzük a talaj tápanyagtartalmát

Ehhez kapcsolódóan a gazdaboltban tudunk beszerezni egy pH-mérő szondát, aminek segítségével kiderül, hogy pázsitunknak milyen ásványi anyagokra van szüksége az optimális fejlődéshez. Miután kiderült a talaj pH-értéke, vásároljunk annak megfelelő folyékony tápszert. Javasolt főleg nitrogéntartalmú tápsót vásárolni, melyet a fűnyírás után a legjobb kiszórni.

 

A fűnyírás is rendkívül fontos

A megfelelő fűnyírás és egy minőségi fűnyíró gép elengedhetetlen a tökéletes pázsit fenntartásához. Az sem mindegy, hogy mikorra időzítjük a fűnyírást, mivel a frissen lenyírt füvet a nyári erős UV-sugárzás gyorsan kiégeti. A fűnyírást minimum hetente végezzük, ezáltal mindig dús és erős lesz a gyep. A kora reggeli és a kora esti órák a legideálisabb időpontok a fűnyíráshoz, azonban érdemes arra is figyelni, hogy a pázsit közel egyharmada megmaradjon, mert így a fű növekedése akadálytalanul folytatódhat.

 

A levegőztetés segíti a pázsit egészséges fejlődését

A gyepszellőztetés legideálisabb időpontja a tavasz, ugyanakkor a forró nyári időszakon kívül ezt bármikor megtehetjük. Ennek során kissé fel kell lazítani a talajt akár manuálisan, akár tüskés csizmával. Haladjunk végig a területen úgy, hogy kisebb lyukakat fúrjunk a talajba. Még ha ritka a fűállomány, akkor is megéri ez a művelet, mert sokkal szebbé és egészségesebbé varázsolja a füvet.

 

Az öntözés is kardinális pont

Természetesen az öntözés is hozzátartozik a megfelelő gyepápoláshoz. Az időjárási viszonyok függvényében heti egyszer-kétszer ajánlott megöntözni a pázsitot, négyzetméterenként körülbelül 30-45 liter vízzel. A legjobb, ha a kora reggeli órákban locsoljuk meg a pázsitot, így a fű hidratáltan fogja várni az első erősebb napsugarakat, és ellenállóbb lesz az UV-sugárzásnak.

 

Amennyiben további kérdései vannak a kerti teendőkkel kapcsolatban, írjon nekünk weboldalunkon keresztül, vagy keresse munkatársainkat telephelyünkön!

Ossza meg Ön is
*/ ?>