Milyen tetőt válasszunk a viharbiztos védelemért?

Közzétéve Sep 16, 2019 kategória: Blog

Milyen tetőt válasszunk a viharbiztos védelemért?

Beköszöntött az ősz, ami heves esőzésekkel és szeles időjárással jár. Napjaink szélsőséges körülményei pedig otthonunk szerkezeti felépítését is próbára teszik. A nagyobb viharok leggyakoribb áldozata legtöbbször a tetőszerkezet, hiszen ez a legnagyobb felület, ami óvja az otthonunkat.

 

Viharálló tetőszerkezet a biztonságért

Az EUROCODE egy nemzetközileg harmonizált statisztikai tervezési szabvány, mely Magyarországra kiterjedően is meghatározza az épületek viharállóságával kapcsolatos elvárásokat. Eszerint akkor tekinthető viharállónak egy tető, ha a tetőfedés mozdulatlanságát biztosító erők nagyobbak annál, mint amelyek felléphetnek szélsőséges időjárási körülmények esetén.

A jó tetőfedő alapanyag megválasztása kulcsfontosságú lépés a viharbiztos szerkezet létrehozása során. A Terrán betoncserepei, súlyuknak és kialakításuknak köszönhetően, már önmagukban is biztosítják a viharállóságot, ráadásul a speciális kapcsok elhelyezésével még stabilabbá válik a védelem.

 

A hóra is fel kell készülni

A vihar mellett érdemes a nagy tömegű hóra is felkészíteni a tetőszerkezetet, hiszen egy-egy csapadékos téli időszakban jelentős tömeg telepedhet meg a tetőn. Ez a 4-5 tonnát is meghaladó, hó mennyiség hófogás kialakítása nélkül hirtelen és óriási erővel távozhat a cserepekről, amely így komoly károkat okozhat.

A vonalmenti és felületi hófogás alkalmazása megfelelően stabilizálja a cserepeken lévő hó mennyiséget, ezzel minimalizálva a felületi károkat. Ugyanakkor az EUROCODE szabályrendszere a hófogó berendezések használatára is kiterjed.

 

Kié a felelősség kár esetén?

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal is, hogy a jogszabályok szerint a tető hiányosságaiból felmerülő károkért, sérülésekért a tulajdonos tehető felelőssé, így ezek megtérítése önerőre korlátozódik.

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy a kellően átgondolt tervezés és kivitelezés később mennyire jelentős anyagi károkat, illetve komoly balesetveszélyt tud megelőzni.

 

A tetőszerkezet kialakítása előtt érdemes szakértő segítséget kérni. Telephelyünkön tapasztalt szaktanácsadó kollégáink várják, akiknek segítségével biztosan megtalálja az Önnek megfelelő és legmegbízhatóbb védelmet biztosító Terrán tetőt!

Amennyiben további kérdése van, írjon nekünk weboldalunkon vagy látogasson el telephelyünkre személyesen!

 

Forrás: blog.terranteto.hu

 

Ossza meg Ön is
*/ ?>