Hasznos információk térkövezés során

Közzétéve Apr 4, 2019 kategória: Blog

Hasznos információk térkövezés során

Megérkezett végre a tavaszi szép idő, aminek köszönhetően kertünkben is egyre több időt töltünk. Ebből kifolyólag összegyűjtöttünk pár hasznos információt és tanácsot, mellyel a térkövezés folyamata még egyszerűbbé és precízebbé tehető. Lássuk!

 

A megfelelő burkolat kiválasztása

A térkő lerakása sokak szerint a földmunkával kezdődik. Emellett azonban rendkívül fontos a megfelelő burkolóanyag kiválasztása is. Ez nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem azért is, mert minden méretnek megvan a maga funkciója. A járdákhoz, garázsbeállókhoz és feljárókhoz például elegendő, ha 6 centiméteres térkővel dolgozunk, mivel nagy súlyt ezeknek nem kell elviselniük. Amennyiben azonban nagyobb súly nehezedik a térkövezett felületre, akkor javasolt inkább a 8 centiméteres vastagságú változat mellett dönteni.

 

Jöhet az alapozás

Ha kiválasztottuk a tökéletes térkövet, akkor következhet a földmunka. Kisebb beállók esetén 15-, nagyobb súlyt elviselő felületeknél pedig legalább 30 centiméter mélyen szükséges kiszedni az adott talajt, és gondoskodni kell a szükséges vízelvezetésről is. Ehhez elengedhetetlen, hogy a tervezett szélességhez mérten körülbelül 30 centiméterrel szélesebb alapot ássunk, és abba lejtést helyezzünk el úgy, hogy a víz a megfelelő irányba folyhasson. Így könnyedén megóvhatjuk kertünket vagy otthonunkat a nedvességtől.

A térkő lerakása előtt nagyon fontos a megfelelő fagyvédő és teherhordó réteg kialakítása is!

Kisebb teherbírású felület esetén 10-15 centiméter, nagyobb teherbírást követelő hely során pedig legalább 15- 30 centiméternyi teherhordó réteget érdemes kialakítani. Ez történhet zúzott kő, földneves beton vagy sóder ledöngölésével.

 

Az ágyazat létrehozása

A térkövezés során fontos az ágyazat előkészítése is. Az ágyazat kapcsán a legjobb választás a minőségi homok, amiből legalább 2-4 centiméteres réteget ajánlott húzni a teherhordó rétegre, mindezt úgy, hogy a felszínt amennyire csak lehet, vízmértékkel és lehúzó léccel egyenletessé tegyük. Fontos, hogy ezt a felületet lazán hagyjuk, hiszen a térkő súlyával tömörül majd, ezért nem szabad túl vastag ágyazatot hagyni, mert a végső felület megsüllyedhet.

 

A térkő lerakása

Ezt követően megkezdődhet a térkő lerakása, ezt érdemes a legmélyebb pontról kezdeni. A térkövek között legfeljebb fél centis hézagokat hagyjunk, valamint színes vagy mintás térkövek esetén előre tervezzük meg a mintázat lerakását.

 

Fugázás folyamata

A térkövezés következő lépése a fugázás. A térkő burkolat fugázása speciális feladat, legyen szó akár természetes kőről, akár beton térkőről. A folyami homok használata több okból kifolyólag is fontos a térkövezéshez, hiszen egyrészt ezzel ágyazunk meg a súlyos köveknek, másrészt ezzel töltjük ki a köztük megtalálható réseket a masszívabb felületképzés miatt.

 

Az utolsó fázis

A fugázást követően az utolsó fázis a lerakott térkő döngölése. A térkövezett felületet mindig a szélektől a középrész felé haladva döngöljük, és addig végezzük ezt a folyamatot, amíg a burkolat megfelelő szilárdsággal nem rendelkezik. Ezután az esetleges fugaréseket még egyszer feltölthetjük, majd a felületet a lesöprést követően kíméletesen használhatjuk is.

 

A CSEPREGI Építőanyag Szakkereskedésben burkolatok széles választékát kínáljuk!Tekintse meg termékkínálatunkat weboldalunkon vagy telephelyünkön.

Ha szakmai segítségre vagy tanácsra lenne szüksége, akkor pedig vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Ossza meg Ön is
*/ ?>