WPC vagy faburkolatot válasszunk a teraszra?

Közzétéve Apr 15, 2019 kategória: Blog

WPC vagy faburkolatot válasszunk a teraszra?

A tavasz beköszöntével sokan neki állnak kicsinosítani a kertet, a teraszt vagy az erkélyt.
A terasz hangulatát nagyban meghatározza, hogy milyen burkolóanyagot használunk. A teraszburkolat anyagának kiválasztása azonban nem egyszerű, hiszen több kritériumnak is meg kell, hogy feleljen, például a stílusnak és az időjárási viszontagságoknak is.

 

Faburkolatok: a természetes választás

Ha a természetes alapanyagokat részesítjük előnyben, akkor biztosan a faburkolat jut eszünkbe először.
A fa élő anyag, ezért nagyon természet közeli, kertekben, családi házakban, és teraszokon igazán kellemes hangulatot nyújt. A fa természetessége semmivel sem helyettesíthető, ám egyes tulajdonságai miatt mindenképpen javasolt évente felületkezelni. Előfordulhat, hogy idővel a fa megrepedezik, illetve az is, hogy újra kell festeni. Továbbá a faburkolattal rendelkező teraszok nehezebben tisztíthatók, ez különösen igaz a puhább, tűlevelű fákra. Így az esztétikus megjelenés mellett, azért számos hátrányt is tartogat a faburkolat.

 

Fa helyett WPC burkolat?

Alternatív megoldás lehet a WPC burkolat, mely tartós, praktikus és strapabíró. A WPC egy fa-műanyag kompozit anyag, mely könnyen formázható és még színezhető is, tehát teljes mértékben saját ízlésünkre alakítható.

A WPC burkolat időállóbb, mint a faburkolat, nem hajlamos méret-, és alakváltozásokra, vetemedésre. Továbbá nem igényel különösebb ápolást, karbantartást sem, így könnyebben is tisztítható és megmunkálható. Tény, hogy költségesebb alapanyag, mint a fa, de nem szükséges felületkezelést alkalmazni, és az időjárás viszontagságait is jól viseli.

Ugyanakkor a WPC burkolatnak is meg vannak a maga hátrányai.
Elsősorban nagyon messze áll a faburkolat esztétikai megjelenésétől, hiába választhatunk számtalan szín és mintázat közül, mégis is csak egy műanyagról beszélünk. Az egyik legnagyobb hátránya azonban az, hogy nagy napsütés hatására extrém mértékben fel tud melegedni, ami ellehetetleníti, hogy mezítláb lépjünk rá a burkolatra. Mivel nem bírja jól a folyamatos UV sugárzást, ezért fedetlen részeken hamar elöregszik, kifakul és törékennyé válik. Ráadásul a WPC teraszburkolat beépítése után azzal is kell számolnunk, hogy nem lehet javítani, tehát teljes cserére szorul, ha valahol esetleg tönkremegy.

 

Mint látható, mind a fa, mind a WPC burkolatok esetében vannak előnyök és hátrányok, hogy számunkra mi a fontosabb, az már csak rajtunk áll.

 

Ismerje meg burkolataink széles választékát és látogasson el megújult bemutatótermünkbe, kérdés esetén pedig írjon nekünk!

 

Ossza meg Ön is
*/ ?>