Kerítések javítása és festése

Közzétéve Jul 24, 2019 kategória: Blog

Kerítések javítása és festése

A szélsőséges időjárási körülmények, a sok napsugárzás és csapadék és a hőmérsékletváltozás mind negatív hatással lehet kertünkre, így pedig kikezdheti akár kerítésünket is.

Ebből kifolyólag érdemes megvizsgálnunk kerítésünket, és ha időszerű különös figyelmet fordítani annak karbantartására.

 

A kezdeti lépések

A kerítés anyagától függetlenül az első lépések minden esetben ugyanazok, vagyis a kerítésünket és annak környékét meg kell szabadítanunk a különböző ránőtt növényektől, belógó ágaktól és egyéb zavaró tényezőktől.

Ha a karbantartás során festés indokolt, akkor érdemes letakarni a kerítés környékét az esetlegesen lecseppenő festék miatt. Festés során érdemes kerülni a szeles, esős időt.

 

Fémkerítés festése

Fémkerítés esetben a leváló, lepergő régi festékréteget kell elsősorban eltávolítani drótkefével. A régi festék és rozsda eltávolítását követően csiszoljuk át a felületet csiszolópapírral. Ezzel a folyamattal előkészítjük a felületet a megfelelő tapadásra. Emellett a por- és zsírtalanítás is fontos. Ezt a legegyszerűbben egy kefe és egy ecset segítségével tudjuk megtenni. Ügyeljünk arra, hogy a mosószert távolítsuk el kellően a festés előtt.

Az előkészítést követően a festés folyamata következik. Az alapozó festéket, ecsettel vigyük fel, hogy a nehezen elérhető helyekre is jól be tudjuk dolgozni. A száradási idő betartását követően jöhet a közbenső festék. Ezt ajánlott 2 rétegben felvinni, mert a rétegvastagság csökkenti az egyenetlenséget és nagyobb védelmet is jelent. Majd a száradást követően jöhet, a fedőréteg, melyet elég egy rétegben felvinni. Fontos, hogy olyan kültérre ajánlott festéket válasszunk, amely az adott felületnek is megfelelő. Emellett figyelmesen olvassuk el és tartsuk be a választott festék gyártó előírásait, ami festékenként igen különböző lehet.

 

Fakerítés festése

Fakerítés esetén is a tisztítás, a régi réteg eltávolítása az első lépés. Napjainkban népszerű a lazúrozás, mivel természetes megjelenést biztosít, valamint nem képez vastag, egybefüggő felületet, így nem válik le a fa felületétől.

A régi, fedőfestéssel ellátott felületet spaklival távolítsuk a fáról, majd a maradék anyagot csiszoljuk le. Ezt megtehetjük gépi csiszolóval, excenteres vagy szalagcsiszoló használtával. A szükséges elrohadt, sérült elemeket cseréljük ki.

Fontos, hogy a festeni kívánt fa legyen gomba, rovar és egyéb szennyeződésektől mentes, ezért érdemes favédő anyaggal is kezelni. Ezt követheti az alapozás, mely során vigyük fel a festéket az előírt rétegszámban. Előfordulhat, hogy a sorrend és az alkalmazandó anyagok, valamint a rétegek száma gyártónként eltérhet, ezért érdemes a gyártó által előírt anyagokat az előírásnak megfelelő alkalmazni.

 

További tanácsok

A festés folyamatát mindig fentről lefelé kezdjük, így az esetleges elfolyásokat könnyedén el tudjuk dolgozni. Továbbá fontos, hogy egyszerre ne vigyünk fel sok anyagot.

Ahol szükséges maszkolhatunk is, illetve a zárat, címkét a kapun, a festés idejére le is szerelhetjük, hogy ne fessük össze.

Rendszeres karbantartással és odafigyeléssel a kerítés szép és megújult megjelenést kölcsönözhet otthonunknak.

 

Ha szakmai segítségre vagy tanácsra lenne szüksége, akkor pedig vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Ossza meg Ön is
*/ ?>