Hideg burkolatok

Hideg burkolatok

 

Padlólapok, gres lapok, gress lapok, csempék, járólapok, dekorok, listellok. Keressen bennünket!

Cégünk nagy szín, forma és méret válsztékban forgalmazza több, a világon elismert nagy olasz burkolólap gyár termékeit:

 • Ceramica Imola
 • Casalgrande Padana
 • Lafaenza
 • Cerdomus
 • Paradyz
 • Ceramica Vogue
 • Appiani

Forgalmazott termékeink között mindenki megtalálhatja a számára megfelelő burkolatot. Választékunk között szerepel egyszerű, elegáns, mediterrán stílusú, extravagáns hangulatot árasztó fal- és padlóburkolatok, melyek komplett termékcsaládok ( csempe, padlólap, dekor, listello) felhasználásának lehetőségét is felkínálja.

Cégünk törekvése a megbízhatóság, a jó minőség, az európai trendet követő design és a vásárlók minnél magasbb szinten történő kiszolgálása.

Információért, segítségért forduljon munkatársunkhoz.

Amit a burkolólapokról tudni érdemes…

 

Kerámia burkolólapok

Mint minden más kerámiaárut; pl.: edények (tányérok, csészék, stb.), szaniteráruk (mosdó, bidet, WC, stb.), építési kerámiák (tégla, cserép, stb.); a kerámia burkolólapokat is agyag, homok és más természetes anyagok keverékéből állítják elő.

Kerámia burkolólapok típusai:

 

Felület alapján:

 • Mázas: a burkolólap felületét olyan színes mázréteg fedi, amely fontos
  esztétikai (szín, fényesség, dekoráció, árnyalatok, stb.) és
  műszaki (keménység, vízhatlanság, stb.) tulajdonságokkal
  ruházza fel a lapokat.
 • Máz nélküli : a burkolólapok gyakorlatilag teljes vastagságukban homogének.

A mázas kerámia lapnak két fajtája van. Vannak olyan mázas kerámiák, amikor az alapanyag és a máz egyidőben kerül kiégetésre, továbbá vannak a kétszer égetett kerámiák, amikor először a kerámiatest kerül kiégetésre, azután hőtechnikai eljárással kerül rá a máz, azután újra égetik a lapot.

Mint minden kerámia, a burkolólapok is kemények, ellenállóképesek, higiénikusak, könnyen tisztíthatók, éghetetlenek és tűzállóak.

A kerámia burkolólapok tehát építőipari burkolóanyagok ( padló és falfelület burkolását szolgálják ), amelyeknek két funkciót kell betölteniük és ezen funkciókat összeegyeztetve kell lejárni a kerámia burkolólapok kiválasztási követelményeinél:

– esztétikai funkció, követelmény (berendezésként szerepel; követelmény az ízlés és különböző lakberendezési megoldások függvényének figyelembevétele)

– műszaki funkció, követelmény (olyan építőanyagok, amelyek képesek a környezetben fellépő igénybevételnek ellenállni anélkül, hogy eltörnének, vagy károsodnának; követelmény az anyagok és műszaki jellemzők ismeretének alapján, az alkalmazási környezetnek megfelelő burkolólap kiválasztása)

A kopásállóságról

 

Kerámia burkolólapok felületére felhordott mázféleségek kopásállósága összetételük függvényében eltérő, ennek függvényében az adott burkolat felhasználási területe is korlátozott lehet. Nagyon fontos, hogy a burkolat kopásállósági fokozata megfeleljen a várható igénybevétel során fellépő műszaki követelményeknek.

 • PEI.III. Közepes átmenő forgalomnak kitett helyiségekbe ajánlott lap, puha talpú, illetve normál lábbeli használata mellett, úgymint nappalik, az előszoba és egyéb olyan helyiségek kivételével, ahol nagy forgalom lehet.
 • PEI.IV. Közepes igénybevételnek kitett helyiségek burkolására ajánlott: magán lakások bármely helyiségébe burkolható (konyha, előszoba, folyosó, fedett terasz).
 • PEI.V. Kereskedelmi egységek, szállodák, bemutatótermek burkolására alkalmas lapok, jellemzően nagy karcállóság mellett.

  A kerámia burkolatokból rengeteg színű, méretű és minőségű létezik. Kiváló minőségükről híresek a spanyol és az olasz lapok, ezek semmivel össze nem téveszthetőek.

  Gresporcelán (Kőporcelán)

A greslap egy porcelán örlemény, melynek  alapanyaga  a kerámia lapoktól eltérően nem kerámia hanem porcelán. A greslapokon belül megkülönböztetünk mázatlan- illetve mázas greslapokat. A mázatlan greslap fő jellemzője, hogy az anyag teljes keresztmetszetében homogén . Ezeknek a lapoknak a felülete a csiszolási technológiától függően alakítható. Lehet magasfényű, selyemfényű, matt stb.  A mázas greslapok  esetében a hordozó felület kőporcelán, mely ennek elkészülése után egy   egy mázréteget kap, melllyel további különböző felületek és színek alakíthatóak ki. Az gres alapanyagokra jellemző ,hogy díszítő-, esetleg színezőanyagként természetes kövek őrleményeit keverik az alapmasszába, sokszor teljesen különböző szemcseméretben. Az utóbbi idők jelentős fejlődésének hatására sikerült a kívánt anyagok, pl. a gránit és márvány  hatását meglehetősen hűen reprodukálni , ezáltal a porcelán gres alkalmazása széles körbe lehetővé vált.

Hogyan válaszunk a környezet függvényében?

 

Kerámia burkolólapok minden felhasználásához és minden környezethez rendelkezésre állnak, azonban nincs egyetlen olyan típus vagy termék, amely bármilyen célra és bármilyen környezetben alkalmazható lenne. Nem lehet véletlenszerűen választani, hanem tudatosan és felelősséggel kell dönteni.

Az alábbiak szerint kell választani:

– figyelembe kell venni a környezetet
– figyelembe kell venni a sajátos esztétikai és műszaki funkciókat, amelyeket a burkolólapoknak be kell tölteniük

Esztétikai szempontból: a burkolatnak alkalmazkodnia kell a bútorokhoz és összességében a környezethez, a színekhez, formákhoz és tevékenységekhez, amelyek jellemzik a környezetet. Minden esetre személyes ízlésről és divatról is szó van, tehát nehéz szabályokat felállítani.

Műszaki szempontból: a burkolólapnak rendelkezniük kell a használat helyén várható ( mechanikai, kémiai, hő-) igénybevélnek megfelelő műszaki jellemzőkkel.
Érdemes kihangsúlyozni, hogy a burkolólap kiválasztásának műszakilag helyesnek, azonban műszakilag és anyagilag is indokoltnak kell lennie, figyelembe véve az esztétikai követelményeket is. Kétségkívül hibás nem fagyálló burkolólapot választani hegyi ház teraszának burkolásához; azonban fagyálló lapot választani hálószobába legalább ennyire indokolatlan. Ezért a bizonyos jellemzőkkel nem rendelkező lapok nem feltétlenül „ rosszabbak”: egyszerűen csak más az alkalmazási területük.

Ezt követően néhány tanácsot adunk középületek és ipari létesítmények burkolóanyagainak kiválasztásához, annak érdekében, hogy világosabb legyen a lapok jellemzői és a várható alkalmazási körülmények közti szoros kapcsolat.

Előszoba padlója:

A lakás függvényében változik a használat és az igénybevétel. A járás okozta igénybevétel többek között itt a legintenzívebb a lakáson belül, azonban a kopás eltérő annak a függvényében, hogy a lakás pl. társasház ötödik emeletén található
( tehát a belépőknek már korábban volt alkalmuk letisztítani a cipőtalpat ), vagy családi házban a földszinten, ahova a belépés közvetlenül a kertből történik, a homokkal és kaviccsal felszórt útról. Ez utóbbi esetben a kopási igénybevétel sokkal nagyobb, ezért kopásállóbb burkolólapot kell választani.

Minden esetre: ne csak a PEI besorolásra fordítsunk figyelmet ( mázas burkolólapok ), hanem más felületi jellemzőkre is ( keménység, foltosodási, hajlam, ellenálló képesség vegyszerekkel szemben, tisztíthatóság, minden olyan jellemzőre, amely tömör és ellenállóképes felülethez rendelhető ). Figyeljünk olyan megjelenéssel kapcsolatos jellemzőkre is, mint a szín és kromatikus jellemzők ( a kopás hatására a felület hamarabb szennyeződik, a piszok jobban meglátszik az egyszínű és világos felületeken, és kevésbé a sötét és esetleg szemcsés felületeken ), csillogás ( a fényes felületen jobban látszik a karcolás és elveszthetik fényüket a legnagyobb igénybevételnek kitett területeken.)

Fürdőszoba padló és falburkolata:

A fürdőszoba padlója és fala ki van téve vegyszereknek, foltosodást okozó szereknek ( pl. testápoló szerek, kozmetikumok, illatszerek, stb. ), és biztosítani kell az alapos takarítást, a higiéniát, tehát vegyileg eléggé agresszív szereket is kell használni. Tehát elsősorban nagyon jó kémiai ellenállóképességgel rendelkező lapokat kell választani (különösen nagy ellenállóképesség savakkal és lúgokkal szemben ).

Konyha padlójának és falának burkolása:

A lakásban az egyik olyan helyiség, ahol a padló a legnagyobb igénybevételnek van kitéve: útvonalak alakulnak ki (pl. tűzhely- mosogató-hűtőszekrény környéke ). A padló itt piszkolódik a legnagyobb mértékben, tehát gyakrabban és intenzívebben kell tisztítani. Ez az a hely, ahol a padlóra a leggyakrabban leesik valami. Olyan burkolólapot kell választani, amelynek a felülete különösen nagy mechanikai és kémiai ellenálló képességgel rendelkezik

A falicsempe kisebb igénybevételnek van kitéve ugyanakkor mind az élelmiszerek, mind a tisztítószerek miatt erőteljes marad a kémiai igénybevétel. Tehát kiváló kémiai ellenálló képességgel (savakkal és lúgokkal szemben is ) rendelkező csempét kell választani.

 

Kültéri padló és burkolatok:

Olyan burkolólapokat kell választani, amelyek fagyállóságát tanúsítvánnyal igazolják. Általában szárazon sajtolt, kis vízfelvevő képességű mázas vagy máz nélküli ( anyagában színezett porcelán lap, kőagyag lap) termékek jöhetnek számításba; vagy alkalmazhatók nedvesen sajtolt lapok is (klinker, égetett kerámialap).

 

Középületek (pl. kávéház) padlója:

 

Általában nagyon erőteljes mechanikai és felületi kémiai igénybevételnek van kitéve a padló. Fontosak az esztétikai követelmények is (nagyobb mértékben, mint ipari környezetben ). Olyan máz nélküli burkolólapot kell választani, amely nagyon kemény, kopásálló, nem foltosodik, és nagy ellenálló képességgel rendelkezik a vegyszerekkel szemben.

Ipari üzem padlója:

 

Általában nagyon nagy a terhelés (járművek, nehéz gépek jelenléte ), a mechanikai felületi igénybevétel ( emberek és járművek rajta, koptató szennyezőanyagok ). A kémiai igénybebevételekre ( agresszív vegyszerek juthatnak a padlóra ) és a biztonsági követelményekre is tekintettel kell lenni ( csúszásveszély, amelyet fokoz a folyadék esetleges jelenléte a padlón). Ha élelmiszeripari feldolgozásról van szó, akkor alaposan kell takarítani a higiénia biztosítása érdekében. Magas mechanikai tulajdonosokkal rendelkező, esetleg vastagabb burkolólapokat kell választani annak érdekében, hogy a törőszilárdság nagyobb legyen.
Ezek a lapok jó ellenálló képességgel kell hogy rendelkezzenek a kopással és a vegyszerekkel szemben; a felületnek keménynek és tömörnek kell lennie, annak érdekében, hogy a szennyezés nehezebben hatolhasson be, és könnyebb legyen tisztítani. 

 

Mennyi burkolólapot rendeljünk?

 

– ismerni kell a burkolandó felület területét
– meg kell határozni a burkolás módját ( zárt fugás, nyitott fugás,
folyamatos vagy eltolt fuga, párhuzamos vagy átlós rakás).
– néhány lapot vágni, fúrni kell, tehát számolni kell bizonyos többlettel is.

– ( pl. az átlós rakásnál nagyobb a selejt, mint a párhuzamosnál )
– a lapok lerakásának befejeztével helyes elrakni néhány tartalék
burkolólapot

-A rendelés mennyiségét gondosan kell meghatározni, mivel utánrendelés esetén nem biztos, hogy a rendelkezésre álló termék teljesen azonos lesz a korábban használttal.

Árnyalat: az adott tételre jellemző színárnyalat.
Az ipari előállítás során a technológia következtében gyakorlatilag lehetetlen azonos színárnyalatú burkolatokat gyártani. Előfordulhat a szín kisebb méretű változása ezért, a gyártási folyamat végén és a csomagolás előtt sorkerül a lapok árnyalat szerinti csoportosítására.

Gyári méret: A gyártás során a különböző alapanyagok felhasználása miatt a kemencéből kikerülő burkolólapok mérete eltérő.
A minőségellenőrzés során a lapokat azonos méretek szerint csoportosítják, figyelembevéve a szabványokban megadott tűréshatárokat. A gyártási méret is fel van tüntetve a dobozon a névleges méret mellett.

Pl.: 20×20 cm (W 198mm x 198mm) ahol a 198mm a gyári méret.Vagy:
20×20 cm – Kaliber 01

Használat és karbantartás:

 

A felhasználónak is fontos szerepe van abban, hogy a burkolt padló vagy csempézett fal az idők folyamán megtartja-e a műszaki és esztétikai minőségét.

A burkolt felület burkolólapokból és fugából áll. Mind a kettőre oda kell figyelni.
– megfelelő tisztítószereket használjunk
– a lehető legkevesebb esetben használjunk dörzsölő eszközöket
– bizonyos szennyező anyagok növelik a járás okozta kopást,
tehát igyekezzünk a padlót a lehető legtisztábban tartani
– el kell kerülni hogy, nehéz tárgyak essenek a padlóra

Ossza meg Ön is
*/ ?>