Csaptelep

Csaptelepek 

 

 

 

Napjainkra olyan gyártási technológiát alakítottak ki a gyártók, hogy szinte minden megálmodott forma megvalósítható. A csaptelep különleges formavilágának csak a tervező mérnökök, designerek kreativitása szabhat határt.
Alapvetően három különböző csoportra oszthatjuk a csaptelepeket:

  • keverőfejes
  • kétkaros
  • termosztátos

Az első és talán leggyakrabban használt az úgynevezett keverőfejes csaptelep. Ez azt jelenti, hogy a hőmérsékletet és a víz erősségét egy keverőkar segítségével lehet beállítani. Ez a csaptelep fajta a legelterjedtebb, mert az egyszerű kezelhetősége miatt rendkívül meggyorsítja a víz beállítását, ezáltal pénzt és energiát takaríthatunk meg. Az összes ilyen csaptelep kerámiabetéttel van ellátva.

A második nagy csoport a kétkaros csaptelepeké. Egyre több gyártó tervez olyan csaptelep családot, amin külön karral lehet állítani a hideg, illetve meleg vizet. Ez a megoldás általában a nosztalgikus formavilágra jellemző, de jó pár példa van rá, hogy modern armatúráknál is alkalmazzák. Szinte itt is mindegyik kerámiabetétes, de azért néhány márka klasszikus családjánál megtartották a hagyományos mechanikus tekerőt.

A legkényelmesebb megoldás azonban a termosztátos csaptelep, amin egy hőfokszabályozó segítségével állíthatjuk be a kívánt hőmérsékletet. Az ilyen csaptelepek mindegyike forrázásvédelemmel van ellátva, ami azt jelenti, hogy egy adott hőmérséklet eléréséhez egy biztonsági gombot kell lenyomni a csaptelep hőmérséklet szabályozóján. Ennek előnyét elsősorban a kisgyermekes családok élvezik. Sajnos ezek a termosztátos csaptelepek magasabb árfekvést képviselnek.

Egy másik felosztás szerint kétféle csaptelepet különböztetünk meg:

  • falon kívüli
  • falsík alatti

Az egyik a hagyományos falon kívüli csaptelepek csoportja, a másik pedig a mostanában egyre elterjedtebb úgynevezett falsík alatti csaptelepek. A kettő között az alapvető különbség, hogy míg az egyszerű falon kívüli csaptelepeknél a vízkeverés falon kívül történik, a falsík alatti csapoknál ugyan az a falon belüli részben.

Ossza meg Ön is
*/ ?>