Mire figyeljünk a hőszigetelés során?

Közzétéve Nov 18, 2019 kategória: Blog

Mire figyeljünk a hőszigetelés során?

Az ősz a hőszigetelés időszaka, ebből kifolyólag egy újabb hőszigetelési tudnivalókkal kapcsolatos cikkel készültünk.

Gondolta volna? Egy átlagos magas tetős ház hő veszteségének 20-30%-a a  tetőn át távozik, így hosszú távon kiemelten fontos a tető megfelelő hőszigetelése is.
A fenti példa jól szemlélteti, hogy a teljes körű hőszigeteléshez több mindenre kell gondolni, mint például modern, jó hőmegtartó képességgel rendelkező nyílászárókra vagy épp a megfelelő szigeteléssel ellátott tetőszerkezetre.

 

Lássuk mire érdemes figyelmet fordítani, ha otthonunkat megfelelő hőszigeteléssel szeretnénk ellátni:

 

Minőségi szigetelőanyagok és rendszerek

Energiahatékonysági szempontból kiemelten fontos a megfelelő hőszigetelőanyagok megtalálása.

A homlokzati hőszigetelés központi elemei a polisztirol hőszigetelő lapok, amelyek eltérő vastagságban vásárolhatók meg. Érdemes a falazatnak és az energetikai szabványoknak megfelelő vastagságot választani, mivel ezek segítségével házunk magas energetikai szabványoknak is meg tud felelni. Mindemellett a vastagabb hőszigetelés javítja a nyári hővédelmet és páratechnikai szempontból is kedvező

A homlokzati hőszigetelőanyagokat más-más színnel jelölik a hőszigetelő-képességbeni, valamint a vízfelvevőképességbeni eltéréseik alapján. A fehér színű, hagyományos EPS-lemezeket a homlokzaton használják, a lábazati térbe rózsaszín, zöld vagy kék színű lapokat alkalmaznak, amelyek víztaszító tulajdonságaiknak köszönhetően ellenállnak a felcsapó esőnek, illetve a fagynak. Szintén jó választások lehetnek az innovatív grafitos hőszigetelő lapok, amelyek a hagyományos lapokhoz képest 20%-kal jobb hőszigetelő-képességgel rendelkeznek.

 

Fontos a sorrend és megfelelő időjárási körülmények

A homlokzati hőszigetelés ragasztással jár és mivel a ragasztók vizet is tartalmaznak, a beépítésnek sem a forró nyári idő, sem a nagy hideg, szeles időjárás nem tesz jót. A ragasztóanyagok és a vékonyvakolat felvitele is megköveteli az optimális hőmérsékletet. A 30 ºC körül és erős szél esetén a kötési folyamat felgyorsul, a vakolat pedig idő előtt elveszítheti víztartalmát. Ezzel szemben 5 ºC alatti hőmérséklet esetén a kötési folyamat jelentősen lelassul.

A padlás és a tető szigetelése jóval kevesebb megkötést tartalmaz, ezek a munkák télen is végezhetők.

Továbbá fontos a megfelelő sorrendben elkezdeni a hőszigeteléssel kapcsolatos munkálatokat.
A különböző területeken kialakított hőszigeteléssel más-más mértékű energia megtakarítással jár. Érdemes a hőszigetelést a falakkal kezdeni, ugyanis itt a legnagyobb a hőveszteség. Ezt követően érdemes a lábazati hőszigeteléssel, födémszigeteléssel és a nyílászáró cserével foglalkozni.

Természetesen a sorrendet az évszakok is befolyásolhatják, hiszen télen a homlokzati és lábazati hőszigetelések elkészítése nem javasolt.

 

Gondolkodjunk komplex rendszerben

A piacon a prémium termékektől az újrahasznosított hőszigetelőlapokig számos megoldás közül választhatunk. A legrosszabb az, hogy a különböző típusú és márkájú hőszigetelési anyagokat keverve alkalmazzuk.

Az anyagvásárlásnál során érdemes rendszerben gondolkodni, mivel a gyártók úgy fejlesztik ki termékeiket, hogy azok tökéletesen kiegészítsék egymást, és így hosszú távon megbízhatóságot és védelmet nyújtsanak.

A megfelelő szigetelés nyilván beruházással jár, azonban ez viszonylag rövid alatt tud megtérülni.

 

Amennyiben hőszigetelésben gondolkodik, kínálatunkban számos gyártó minőségi hőszigetelő rendszerei megtalálhatók.
Tekintse meg széles termékkínálatunkat ide kattintva, vagy látogasson el telephelyünkre, ahol szaktanácsadó kollégáink megválaszolják hőszigeteléssel kapcsolatos kérdéseit és segítenek a megfelelő hőszigetelő rendszer megtalálásában.

 

Ossza meg Ön is
*/ ?>