Mofém

Mofém

Mofém három évtizede gyárt gömbcsapokat és ezalatt az idő alatt Magyarországon közel 50 millió darabot adott el. A Mofém gömbcsapok gyártása során a biztonsági normák maximális teljesítése alapvető követelmény. A közkedvelt AHA gömbcsapok termékpalettája kiegészült az új fejlesztésű Flexum családdal.

A MOFÉM ZRT. a gömbcsap gyártás területén közel négy évtizedes tapasztalattal rendelkezik.
A nagy sikerű AHA típus bebizonyította, hogy az egyszerű, de okos, ötletes megoldás jelenti a tartós siker zálogát. A világ azonban változik, a felhasználás legváltozatosabb lehetőségei jelennek meg, ezek pedig kihívást jelentenek minden komoly gyártó számára. Az ezredforduló után gyakorlati alkalmazást nyert CAD/CAM alkalmazások szabad teret adnak arra, hogy a korábbi kedvező tulajdonságok megtartása mellett növeljük termékeink felhasználhatóságának körét. Ennek szellemében született meg a FLEXUM gömbcsap család, mely egyszerre tekinthető az AHA típus továbbfejlesztésének és egy új konstrukciónak.

A FLEXUM gömbcsap házakon a tervezők – a gyakorlati tapasztalatokat figyelembe véve – a szilárdságot növelő merevítő bordákat helyeztek el. Ami nem csak hasznos, de még ráadásul tetszetős megoldás is. Ezzel jól megkülönböztethetővé teszi a magyar FLEXUM gömbcsapot a silány importtól.

A merevítő bordáknak köszönhetően akár csőfogóval történő szerelés során sem fordulhat elő, hogy a menetes rész deformációja miatt a menetes kötés tömörtelenné válik. Az import golyóscsapoknál a ház két darabból készül. A két alkatrész összeillesztése menettel a rögzítése ragasztóval történik. Mivel az illesztés pont a szereléssel azonos sugáron történik gyakori hiba, hogy beszerelésekor a ragasztott kötés meglazul, a szerelvény tömörtelenné válik, ami sok esetben csak a rendszer üzembe helyezése (nyomáspróba) után derül ki.

Ezt a gyakori hibát küszöböli ki a FLEXUM gömbcsapnál alkalmazott megoldás, ahol a ház egy darabból sajtolással készül, így szilárdságilag egy egységet képez.
A hazai gyártás során a ház teljes keresztmetszetében homogén átkristályosodás megy végbe, ami a magas fokú szilárdság záloga.

Az import termékek esetében a golyó és a golyómozgató szár két darabból készül. Ennél a konstrukciónál gyakori, hogy a két alkatrész közötti illesztési hézag a használat közben fokozatosan nő és előfordul hogy a golyó szár „lemaradása” olyan mértékű hogy a szerelvény nem zár le tökéletesen. A FLEXUM konstrukciónál ez a hiba nem fordulhat elő, mert a golyó és a golyószár szintén egy egységet képez. A golyószár négyszög végződése kerül nagy erővel besajtolásra a golyó négyszög üregébe, ami így szilárdan rögzített.

Gázipari felhasználás

 

 

A FLEXUM gömbcsapoknál a magyar tervezők a gázipari körülmények között legjobb tömítési tulajdonságokkal rendelkező NBR tömítő anyagot részesítették előnyben. Ezek az anyagok rugalmasságuk folytán kis nyomásokon is biztonságosan tömítenek. Akkor biztonságos a tömörzárás, ha a tömítők a golyót hosszú időn keresztül, a szerelésnél biztosított rugalmas előfeszítéssel veszik körül.

A golyó és a tömítő közötti tömítő felület úgy van megválasztva, hogy a két alkatrész közötti súrlódási erő még hosszú állás után sem nő meg jelentősen. A gömbcsap felülről történő lezárását egy fedél végzi. A szabvány előírásait (MSZ EN 331:2000) figyelembe véve, mely szerint – „….. a tömítés a szerelvény károsodása vagy a beavatkozás látható nyoma nélkül ne legyen eltávolítható.” – a konstrukció a fedél szilárd rögzítését – a gáz tömör zárását – speciális fém ragasztóval oldja meg. A szilád rögzítés biztosítja, hogy a gázos kivitel fedelét oldani nem lehet! A konstrukció így biztosítja az illegális gázvétel elleni védelmet.

Ma már szabvány kötelezi a gyártókat, hogy a gömbcsapokon jól olvasható módon a fogyasztók tájékoztatására feliratokat helyezzenek el. A MOFÉM FLEXUM gömbcsap család több import termékkel ellentétben maradéktalanul kielégíti ezt a szabvány előírást.

Ossza meg Ön is
*/ ?>